Vytisknout tuto stránku

Rozhovor s autorem projektu a hlavním trenérem HTA Jaromírem Pytlíkem

pondělí, 4 červenec 2022

autor: Tomáš Kobera, foto: Petr Frýba 

1. Letní program jako vždy nabitý, jak jste spokojen s tím, jak probíhají jednotlivé campy?

R5PF8040 webJsem velice rád, že se nám letos povedlo campy takhle rozjet, protože po období Covidu to bylo hrozně složité. Na druhou stranu je paradoxně možná díky pandemii cítit o to větší hlad a chuť po té práci a snaze vše dohnat. Spokojený jsem velmi, nepamatuji si ročník, kdy bychom měli na campech plné čtyři kurzy, což teď máme u poloviny z nich. Jsou rozděleni do malých skupinek, posílili jsme trenéry na 8-9, máme 3,6 hráče na trenéra, to značí detailní opravování, intenzívní korekci chyb. Takto vysoký počet samozřejmě zvedá kvalitu celé výuky a na ledě je to vidět. Samozřejmě je to i velká výhoda pro utkání. Dáváme si daleko větší práci i s přípravou campů, již teď připravujeme ročník 2023, jsou již zalistované v e-rezervaci, zájem je obrovský, ne všichni se k nám dostanou, kapacita je omezena, zanedlouho budou otevřené a je třeba si je rezervovat včas!  

2. Letos jste zařadil do trenérského týmu spoustu mladých hráčů, kteří už ale mají zkušenosti z nejvyšších soutěží, co tito trenéři do projektu HTA přináší především?

R5PF8085_web.jpgVždy jsem měl v hlavě myšlenku a snil o tom, že jednou přijde čas, kdy využiji jako dovednostní trenéry kluky, které jsem sám trénoval. Všechno jsou to kluci, kteří ty potřebné dovednosti mají a dokáží je využívat v seniorských profesionálních soutěžích ať už u nás či ve světě. Mají zkušenosti ze zámoří, Skandinávie, reprezentací, spoustu z nich i s mistrovstvím světa dvacítek. Trenérský tým, který je letos k vidění na campech, se formoval 14 let a velkou výhodu oproti konkurenci nám poskytuje to, že všichni trenéři jsou mladí a odmala se hokeji věnují naplno, to nám umožňuje výuku a jednotlivá cvičení posunout zase o několik levelů výše. S hráči nepracují trenéři, kteří to někdy hráli, ale dovednostní trenéři, kteří to hrají teď a většinou na té nejvyšší úrovni. Samozřejmě na hlavních pozicích mám zkušené trenéry, kteří celý trenérský tým vedou. Tohle se prostě povedlo, jsme v tomhle opět výrazně vepředu a dovolím si říci o několik kroků. Celému campu je prospěšné, že mám více času a prostoru výuky metodicky vést do nejmenších detailů, přemýšlet o nich, reagovat, podle vývoje a hráčského složení je v jednotlivých kursech plynule měnit.

3. Chtěl byste stejným směrem vést složení trenérského týmu i pro příští roky? Jste takto spokojen?

Člověk nikdy nemůže být úplně spokojen, takže samozřejmě mám v hlavě další věci, ale momentálně je dovednostní trenérský tým na velmi vysoké úrovni. Všichni přesně plní to, co se od nich na ledě i mimo něj očekává, takže momentálně s tím spokojený jsem. Mám však v hledáčku do budoucna i další trenéry, kteří prošli NHL či KHL a chtěl bych je k nám dostat, ale vše je to o procesu, protože každý, kdo tu má své místo, musí celý projekt a myšlenky dokonale poznat a ztotožnit se s nimi. Jde mi o funkčnost, na všech hráčích, kteří k nám přijedou trénovat, musí být vidět posun!

4. Ozdobou jednotlivých campů je rozhodně DRAFT SHL, můžete přiblížit průběh a fungování tohoto projektu?

R5PF5727 webPro nás je to dlouhodobá záležitost, Draft jsme pořádali již před 11 lety a tehdy jsme draftovali hráče jako jsou Martin Nečas (Carolina Hurricanes, NHL), Benjamin Baumgartner (draftován NJ Devils, NHL), Jaromír Pytlík (draftován NJ Devils, NHL), Adam Kubík (nejlepší střelec týmu Rytíři Kladno, TELH), Marco Kasper (nejmladší hráč na seniorském MS 2022) a mnoho dalších. Takže i přes tu prvotní reakci, kdy se lidé divili, že připravujeme draft pro takto mladé hráče, je vidět, že se spoustu z nich později skutečně dostalo až k draftu NHL, takže ta kvalita tu je a je znát v utkáních Speed Hockey League. Trochu mě mrzí, že jsem podlehl tlaku a z té myšlenky ustoupil, je skvělá! Zápasy se hrají se skvělou diváckou kulisou a atmosférou, která se tu kolem toho celý víkend točí a formuje, trenéři se mezi sebou špičkují, je to zkrátka něco, čím se tu baví každý, kdo je součástí campu. Samozřejmě přinese spoustu radosti, ale i smutku, jsou tam emoce, ale vytváří motivační prostředí a my chceme vychovávat opravdu rozdílové hráče!

5. Kromě toho je velmi specifickým bodem každého campu trénink OFF-ICE na suchu, který je pro hráče připraven. Jak takový výcvik probíhá?

R5PF3831 webOFF-ICE je samostatná kapitola campů. Z mého žáka, který se věnoval studiu Managementu sportu a trenérství, jež jsem tu založil a vyučoval tady na škole v Telči, se stal špičkový trenér. Chvilku jsem ho o tom přesvědčoval, je to jeden z nejlépe disponovaných kluků, co jsem kdy trénoval, dal jsem mu podmínku, že se musí naučit výborně bruslit a to se přesně stalo. Vzal všechny ty věci, které několik let říkám, prezentuji, ukazuji a ztělesnil je, dal je dohromady ve funkční celek. Byl o tom velký spor, že chci udělat z bývalého brankáře, trenéra bruslení, ale dnes mohu říci, že to byl jeden z nejlepších kroků, které jsem ve své trenérské kariéře kdy udělal. Dnes to vidí všichni, kdo do projektu dorazí, tehdy tomu nevěřil asi nikdo. Moc lidí ani neví, že ty nejlepší hráče z NHL v Kanadě vede bruslařsky shodou okolností taky gólman. Mají i jiný pohled na zakončení, má to zkrátka spoustu pozitiv. Stále na sobě pracuje. Začínají ho sledovat lidé z celého světa a má přesně všechny ty věci, kvůli kterým jsem v něj vložil důvěru a všechno to dnes perfektně svou prací s hráči splácí. Naučil se výborně bruslit a patří v mém týmu mezi ty úplně nejlepší. Vždy jsem chtěl kondičního trenéra, který bude zároveň dokonale rozumět bruslení. Ten jedinečný program, co připravujeme, je pro kluky v rámci specifické OFF-ICE skutečně dotažený do detailu. Bavíme se o tom každý den a Honza udělal obrovský osobní progres. Samozřejmě, že je to i o možnostech, dnes máme tréninkové prostředky, které mají jen ti nejlepší a mnohdy ty věci třeba v NHL teprve začínají.

6. Nedávno byla zveřejněna tabulka hráčů, kteří v proběhlé sezóně NHL dosáhli nejvyšší rychlosti, a na jejím vrcholu Martin Nečas, tvář projektu Hockey Talent Academy. Co na to říkáte a jak moc velká zpětná vazba pro vás to je?

R5PF8472_web.jpgMyslím si, že tím byli všichni asi dost šokováni, že by Martin vyvinul větší rychlost než McDavid, Makar, MacKinnon, Eichel či Barzal. My jsme spolu strávili spoustu času sezónu zpátky v rámci přípravy a paradoxně tomu pomohl Covid, protože jsme asi nikdy nepracovali tak intenzivně. Vždy jsem tvrdil, že má světový oblouk, trochu tomu chyběla rovina. Hodně jsme zapracovali na přímé jízdě a je vidět, že se dá vytvořit něco takového v podmínkách, které tu pro hráče máme k dispozici . Pro mě je to něco neuvěřitelného, že tvář bruslařského programu HTA vyvine největší rychlost v nejlepší lize světa. Samozřejmě na tom mají svůj podíl i další lidi okolo Martina, se kterými spolupracuje, ale přeci jen jde o bruslení a kdo ví, co u nás Martin absolvoval, tak je mu to jasné... Právě proto jsme udělali samostatný článek o cestě Martina za takovým bruslením.

7. Projekt HTA se zaměřuje především na zdokonalování mladých talentovaných hráčů, ale v průběhu sezóny do Telče zamíří také mnozí reprezentanti a hráči nejvyšších světových soutěží. Bude tomu tak i v nadcházejícím ročníku či případně během prázdnin?

Já vždy trénuji kluky nebo holky, kteří zkrátka chtějí a jsou ochotni pro to něco obětovat. Dneska jsou hráči zvyklí na skvělé podmínky, svůj komfort a to, že je lidé často plácají po zádech. Už jsem trochu vyzrál, beru na to více ohled, ale stále je pro mě priorita, aby daný hráč vystoupil z té své komfortní zóny a učinil výrazný progres. Mnohdy se hráčům moc nechce nebo na to nejsou připraveni. Dám příklad jeden za všechny, třeba Eda Šalé, přišel z Finska, nevěděl, kam půjde, akcelerace 3,21sec. Ten si ode mne něco vyslechl, stejně jeho agent. Přistoupili k tomu zodpovědně, v období Covidu jsme do toho "řezali" dvofázově a denně, během poměrně krátké doby jsme ho dostali na 2,75sec., dnes je jedním z nejrychlejších hráčů, o které se dovednostně staráme. Zažil průlomovou sezónu, pokud bude dále na sobě pracovat, věřím, že bude i vysoko v DRAFTU NHL. Taková práce mě baví... Máme spojení s hráči, kteří chtějí a pracujeme s nimi dlouhodobě a budeme v tom pokračovat.

8. Jste známý tím, že neustále přemýšlíte nad novinkami a stále se snažíte posouvat vše dopředu, na co nového se v HTA můžeme těšit?

Pokaždé strašně dlouho přemýšlím, než něco nového udělám, protože vše musí být jasné a chci o tom být přesvědčen. Nerad dělám krok dopředu a dva zpět. Hodně čerpám z jiných sportů které jsou mnohem dále než lední hokej, jsem otevřený, naslouchám lidem, kteří rozumí dané věci. Máme samozřejmě připravenou spoustu novinek, které ale nechceme hned pouštět ven. Mnohokrát se totiž stalo, že pak někdo ty věci od nás vezme, ale přebere si je trochu jinak, než to bylo myšleno. Zase dám jeden z příkladů, na sítích se objevily odvíjecí odporové expandery a fotky mladých kluků, spousta "trenérů" mi vypisovala, jestli je to normální, že děláme na síle, že kondici chceme udělat za 2 dny, trénink nepřiměřený věku a tak. Nikdy to ani neviděli, natož potom, aby s tím dělali, použili jsme ten systém jako první na světě jinak, na ledě, kvůli hranám, ten odpor je velmi malinký, malý kluk vytáhne cord i na 20 metrů, ale perfektně se naučí používat hrany, pracuje na technice a vlastně kvůli tomuhle efektu to děláme, další efekty jsou pro nás druhotné. Dnes už na to však taky koukám jinak, snažím se věci prezentovat, mluvit o nich, světové firmy nás mnohdy podporují, chtějí od nás videa. To, že od nás někdo něco převezme, vnímám jako určitou formu respektu k HTA a naší práci.

9. Součástí projektu je také hráčská akademie Ice Dragons, o čem to vlastně celé je a jak se situace v této části vaší práce vyvíjí?

R5PF7612 webAkademie Ice Dragons vznikla proto, že někteří hráči chtěli spolupracovat celoročně. My jsme se s tím ztotožnili, protože souzníme s názorem, že nestačí pracovat skvěle v létě a pak se třeba vrátit do klubu, kde to nemusí být na takové úrovní, jakou by si hráči představovali, proto tedy vznikl tento projekt. Hráči, kteří tu jsou, s námi spolupracují denně, máme to propojené se školou, takže ta kontinuita je maximální. Snažíme se hráče ovlivnit samozřejmě dovednostně, ale také kondičně a charakterově, je to zkrátka komplexní práce, která hráče připravuje do budoucí kariéry a pro přední kluby a souteže. Jedním příkladem za všechny je Vlastimil Blažek, dostal se do reprezentace jen díky programu akademie. Vlastně je to takový první novodobý reprezentant z Telče, který v dresu s drakem na prsou hrál i soutěže. Před ním bylo reprezentantů samozřejmě více, například Konečný, Poizl, Pytlík, Klodner, Černohorský a další.

10. Na jaře bývá vždy pořádán tradiční šampionát World Talent Tournament, hádám, že tomu v roce 2023 nebude jinak.

R5PF4317 webSamozřejmě, WTT byla myšlenka, která se nesla hodně dlouho a letos jsme ten turnaj zase posunuli hrozně dopředu. Přijelo k nám 60 týmů, spoustu hráčů se následně zapojí do našich výukových programů. WTT je pro všechny, kteří si chtějí zahrát krásný turnaj a my děláme vše pro to, aby si kluci odnesli skutečně jedinečný zážitek a podle zpětné vazby, kterou dostáváme, se nám to daří. Budeme se snažit i týmy vybírat, aby byla kvalita turnaje co nejvyšší. Už usilovně připravujeme ročník 2023. Máme tu krásné zázemí, Telč je nádherné město, které si získá každého a já věřím, že se sem týmy budou rádi vracet.

11. Přidáte do programu třeba i jiné turnaje během roku?

R5PF4898 webUrčitě to máme v plánu a usilovně na tom pracujeme. Chceme, aby Telč byla o hokeji a přidáme letní turnaj v srpnu a také šampionát o Vánocích. Vše ještě ladíme, protože nechceme nic uspěchat a musí to být perfektní. Koncepty máme připravené, srpnový turnaj by měl být především klubový a měl by týmům poskytnout možnost přípravy na blížící se sezónu, do vánočního turnaje bychom chtěli přenést tu atmosféru svátků, se všemi se znovu vidět a byl by asi především o výběrech, takže hledáme nejideálnější termíny. Pro příští rok bychom tedy chtěli přidat tyto dva turnaje a k tomu samozřejmě tradiční dubnový WTT, o kterém jsem již hovořil. Věříme, že se nám vše povede a že se v Telči bude hrát špičkový hokej.

12. Na závěr poprosím o nějakou všeobecnou radu pro mladé hokejisty, vaše motto…

To je velmi těžké, je toho hrozně moc. Klíčové je o všem přemýšlet, o tom, kdo Vás vede, co říká, jestli té filosofii věříte a jste o ní přesvědčení. Nedejte na okolí, běžte za hlasem svého srdce, hledejte  tréninky, které mají potřebný efekt. Je třeba dělat dobrá rozhodnutí, u nejmladších je to o rodičích, hledejte program, který povede ke zlepšení a nevybírejte si tu nejsnažší cestu, ale tu, která Vás posune dopředu. Protože mnohdy tomu tak není...

R5PF8860 web