O úspěchu rozhoduje HLAVA!

Vetšina odborníků sledujících dění v hokeji se shodne, že nejlepší hokejisté v historii této kolektivní hry byli zvláštní, nebot dokázali být ve hře dva kroky před ostatními. Měli geniální hokejový smysl, což je výrazně oddělovalo od ostatních. Pokud budete hledat v historii nejúspešnější hráče, zjistíte, že právě tento prvek byl pro všechny nepostradatelný.

AUTOR: JAROMÍR PYTLÍK pro časopis o NHL -  PRO HOCKEY

Výraz „hockey sense“ by se dal volně přeložit jako smysl pro hokej nebo herní myšlení či inteligence. A i když se tento výraz špatně definuje, je to jedna z věcí, kterou na ledě ihned poznáte. Pro většinu je hokejové myšlení jen velice težko uchopitelná dovednost. Lidé jsou přesvědčení, že hráči hokejový smysl bud´mají, nebo ne. Přikládají tuto dovednost vrozené dispozici. Proto tvrdí, že Wayne Gretzky (nejúspešnější hokejista všech dob) se s uměním předvídat a číst hru narodil. Jenže… Po přectení jeho autobiografie nabudete dojmu, že jeho geniální hokejový smysl se „dostavil“ spíše z posedlosti pro každý detail hry. Byl spíše výsledkem velmi intenzivní a rozmanité hry, která v něm utvořila základ pro geniální herní myšlení, kterým „Great One“ tak uchvátil.

HOCKEY SENSE LZE OVLIVNIT

gretzkyPokud o hráči řekneme, že má výborné herní myšlení, znamená to, že umí číst hru, předvídá, co se stane na ledě, umí reagovat na vzniklou situaci a úspešně ji vyřešit. Jinak se to dá ve sportovní terminologii nazvat „být ve správný čas na správném míste“ nebo to můžeme také vyjádřit slovy „mít přirozený cit pro hru“. Základním předpokladem je výborně ovládat hokejové dovednosti a umět je uplatnit ve hře. Když se podíváte na hru hráčů, kterou předvádí Jonathan Toews a Patrick Kane (oba Chicago Blackhawks), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Nicklas Bäckström (Washington Capitals) či mladík Connor McDavid (Edmonton Oilers), poznáte, že mají mnohem lepší herní inteligenci než ostatní. Je znásobena i vyšším rozvojem motorických dovedností, což zkracuje reakční čas, a rozhodování je tak mnohem jednodušší. „Hockey sense“se nesprávně charakterizuje jako soubor schopností, které nelze ovlivnit. Hokejisté se však s mimořádným hokejovým smyslem nerodí, je to dovednost, kterou lze ovlivnit a to výrazně. Všichni se shodují na faktu, že je to velmi důležitá součást hokeje. Proč tedy netrávíme více času vylepšováním této klíčové dovednosti? Nabízí se jednoduchá odpověd: Málokdo ví, jak na to. Existují odborníci a specializovaní trenéři, kterí se rozvojem herního myšlení zabývají.

KREATIVITA, INTELIGENCE A TO DALŠÍ 

Hráč musí v konkrétní herní situaci dělat ve společném souladu několik věcí najednou: číst hru (předvídat), rozpoznat vzor herní situace, rychle se rozhodnout o výběru řešení a efektivně jej realizovat. To vše je úzce spjaté s psychickými procesy, které musí proběhnout ve zlomku vteřiny. Tuto dovednost ovlivňují herní zkušenosti, periferní vidění, prostorová orientace, vcítení se do herní situace, intuice. Kreativita a umění se správně a rychle rozhodnout pro konkrétní řešení a učinit jej, jsou pro hru samotnou klíčové. Je třeba si uvědomit, že hokej je kolektivní sport, kde rozhoduje přihrávka, nebotˇ hru výrazně zrychluje. Právě proto jsou hráči s vysokou herní inteligencí a uměním přihrát ceněni, jsou konstruktéry, režiséry hry. Nejvyšším stupněm „hráčství“ je umění ovlivnit hru ve svůj prospěch takovým zpusobem, že tým dominuje a vítězí.

JAK NA TO?

A jak se postupuje při zdokonalování herního myšlení? Na začátku je nutné poznat silné a slabé stránky konkrétního hráče, jeho herní návyky, správně určit možnosti zlepšení zejména v oblasti dovedností a rozvoje pohybových schopností. Na základě takové vstupní analýzy se poté tvoří program rozvoje herní inteligence hráče ve vztahu k jeho možnostem. Uvedu jednoduché příklady: pokud je hráč velmi dobrý a rychlý bruslař, měl by mít snahu této přednosti co nejvíce využít, tedy být přímočarý, pronikat volným prostorem, nechodit přes hráče. Naopak pokud má hráč velmi šikovné ruce, dokonalou přihrávku a není tak rychlý, jeho hra bude založena spíše na rychlé kombinaci. Je řada zaručených způsobů, jak rozvíjet herní inteligenci, jedním z nejlepších, který mám oveřen praxí, je získat herní zkušenosti. Není tajemstvím, že ti nejlepší hráci hodně hráli a absolvovali velké množství utkání, nejlépe na různých postech a mnohdy i s rozdílnými rolemi v různých týmech. Dalším prostředkem, který se hodně využívá v tréninku, je hra na malém prostoru. Hokejistu nejvíce formují hry s proměnlivými podmínkami, na které musí hráči reagovat.

A LZE TO I „ODKOUKAT“

Velmi duležitá je korekce, právě proto ti nejlepší využívají specialisty, kteří poskytují dokonalou zpětnou vazbu z utkání prostřednictvím videoanalýzy. Ta pečlive sleduje hráče ve všech činnostech – zejména v pohybu, při střelbě, při vhazování, v situacích jeden proti jednomu, v herních kombinacích, v defenzivní činnosti. Rozvoji herního myšlení pomůže i sledování utkání, třeba v televizi. Skvělý způsob, jak zdokonalit hokejové myšlení, je navštívit videogalerii NHL a pracovat s tlačítkem pauzy. Sledujte ty nejlepší, jak se chovají v konkrétních situacích, a učte se od nich. Mít výborný „hockey sense“ znamená být o krok před ostatními. A nezapomente na fakt, že tajemství úspešné hry těch nejlepších hokejových hráčů i brankářů začíná i končí v hlavě.

Kontakty

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dačice
Česká republika

Mobil: +420 702 131 647 - informace

Mobil: +420 775 559 055 - sportovní trénink