18.10.2015 GAME SKATING TRENDS 2015 - Pelhřimov!

Wednesday, 23 September 2015 by

Říká se že finové toho ví o bruslení hodně, začněme tedy zkušeností s dvěmi finskými hráči, kteří poskytli komentáře pro knihu HOKEJOVÉ BRUSLENÍ - trendy ve výuce techniky Jaromíra Pytlíka. Když se profesionálních hráčů a špičkových bruslařů zeptáte, kde vidí největší možnost zlepšení hokejového bruslení, většina Vám řekne v kondici - běhat, skákat, posilovat, otázkou však je, jestli kondice dnes není samozřejmostí, které se věnují všichni.   Existují však vyjímky u nichž je z každé věty vidět, že o bruslení hodně přemýšlí, vždyť jejich připomínky jsou výhradně k ledu, nebo ve vztahu k tréninku na ledě. Jedním z nich je finský reprezentant Miko Maenpaa, který poskytl komentář, kde každá věta má hluboký význam. Druhý reprezentant je Topi Jakkola, jehož komentář ukazuje na skutečnost, že výrazně zlepšit své bruslení můžete i v pokročilejším věku. Jelikož jsou to myšlenky velmi blízké naší práci, malinko je rozvedeme... 

Není třeba rozdílovým prvkem spíše technika? 

maenpaa4Myslím, že nejlepší rada, kterou jsem kdy dostal v otázce bruslení byla ohledně důležitosti toho, vědět „jak se sklouznout“. Když přijde na "analýzu" bruslení, tak lidé mají obvykle špatný úsudek o tom, co tě dělá rychlejším bruslařem: není to o počtu kroků (odrazů), které uděláš. Vše je o tom, jak dobře je energie (síla) vynaložena na jeden krok či odraz přetransformována do rychlosti. A to se děje pouze tehdy, když jsou kroky (skluzy) dost dlouhé a nezpomaluješ se tím, že děláš další krok příliš brzy. Prostě jen zůstáváš v dobré rovnováze a necháváš svou brusli klouzat. To je ještě více důležité, když přijde na změnu směru jízdy (dozadu - dopředu - dozadu atd.) Příliš mnoho kroků v momentě, kdy měníš směr účinně zničí tvojí rychlost. Opticky to vypadá (i se tak cítíš), že makáš a jedeš rychle, protože se tvoje nohy pohybují rychle, ale rychlost nemáš. Pouze se zpomaluješ a vyčerpáváš.

Mikko Maenpaa, reprezentant Finska (úvodní foto) pro knihu Jaromíra Pytlíka

Současným trendem v korekci hokejového bruslení je ho efektivně předávat v souvislostech s dalšími činnostmi - vedením kotouče, střelbou, situacemi jeden na jednoho, osobním soubojem či obrannými činnostmi. Zároveň jsou při nácviku pohybu plně respektovány a využívány jednotlivé zóny hrací plochy, které jsou pro tento pohyb typické. Právě tyto aspekty v tréninkové praxi dokáží zajistit daleko větší transfer specifického bruslení do hry samotné, neboť zapadají do herních situací v samotném utkání.  

jakkolaBruslení pro mě nikdy nebylo problémem, na druhou stranu nikdy nebylo ani mou předností. Před dvěma lety jsem začal spolupracovat s trenérem bruslení. V podstatě jsme začali tím, že prověřil jakým způsobem bruslím. A od toho jsme se "odrazili" a začali dělat změny, s cílem, abych se stal lepším bruslařem. Úspornost a efektivita, byly těmi zásadními prvky. Vzdálenost mezi mými chodidly a délka jednotlivých skluzů byly klíčovými prvky, na které jsme se zaměřili, abych se na ledě rychle neunavoval. Poté, co jsem patnáct let bruslil určitým způsobem, je těžké něco měnit, ale vždycky můžeš začít s drobnými věcmi, které zlepší tvoje bruslení. Nyní však cítím, že co se bruslení týká, tak jsem úplně jiným hráčem, což mi, jak doufám, přidá v mé kariéře pár dalších let. Zjevně i to co děláš při svém tréninku mimo led má velký význam pro zlepšení tvého bruslení. Core, zadek, bederní část zad, boky (kyčle) hrají významnou roli při kontrole pohybu na ledě.

Topi Jaakola, reprezentant Finska pro knihu Jaromíra Pytlíka

Hokejové bruslení je v ledním hokeji nejdůležitější pohybovou dovedností, kterou je potřeba rozvíjet s cílem dosáhnout efektivního pohybu ve hře při všech herních činnostech. Tato dovednost není izolována a hráč ji používá ve hře v různých kombinacích s dalšími činnostmi např. střelbou, vedením kotouče, krytím kotouče, osobním soubojem. Hráči se musí naučit spojovat tyto dovednosti, ale i vnímat herní prostor, správně reagovat na pohyb spoluhráčů, soupeře a zejména umět reagovat na vývoj hry. Mít efektivní pohyb ve hře znamená, zcela podřídit svůj pohyb hře a umět bruslařské dovednosti smysluplně a herně využít ve svůj prospěch. Stává se tak základním stavebním kamenem sportovního výkonu.


 

"Jaromír představil našemu týmu velmi dobrý bruslařský program, který vede k větší efektivitě pohybu a zejména skluzu.  Velmi mne zaujaly bruslařské schopnosti Jaromíra, vždy je lepší. když instruktor zaujme demonstrací bruslařských cvičení hráče natolik, že se chtějí zlepšit a bruslit jako on. Líbilo se mi, jak Jaromír rozfázoval svůj pohyb na kratší a základní prvky bruslení, které následně složil opět dohromady v nejefektivnější možný pohyb. I ti nejlepší bruslaři čelili výzvě těžkých bruslařských cvičení, které jim Jaromír pečlivě demonstroval, což pomohlo i nejlepším bruslařům k tomu, aby se stali ještě lepšími. Jako trenér týmu, jsem byl spoluprací potěšen a byl opravdu rád, že Jaromír pracoval s hráči takovým způsobem. Hráči se díky efektivním cvikům, které jim Jaromír ukázal zlepšovali a následně na bruslení pracovali i samostatně, když Jaromír zrovna nebyl přítomen, to je vždy znamením dobře odvedené práce."

Jeff Tomlinson, kanadský profesionální trenér, asistent národního týmu Německa


 

Na konci listopadu vydá prestižní vydavatelství GRADA knihu Jaromíra Pytlíka HOKEJOVÉ BRUSLENÍ - trendy ve výuce techniky. Celobarevná publikace, určená hokejovým trenérům, samotným hráčům a rodičům hokejových nadějí, odhaluje současné moderní světové trendy ve výuce hokejového bruslení.  Přináší posloupnou metodiku bruslení, která výrazně ovlivňuje a zefektivňuje techniku u hráčů všech věkových úrovní. Autor rozebírá nejen vlastní výuku bruslení, ale zabývá se analýzou bruslařské techniky hráčů a její následnou korekci a příslušným tréninkem vedoucím k zefektivnění hráčských dovedností. Kniha je doplněná velkým množstvím názorných fotografií a obohacena o zcela originální komentáře vynikajících profesionálních hráčů z celého světa, kteří čtenáři prozradí, co jim v jejich kariéře nejvíce pomohlo zlepšit bruslařskou techniku.

Několik obecných bodů k výuce bruslení, na které se zaměříme:

- i přes účelnost powerskatingu jsou v něm hojně využívány dílčí výukové postupy, které mají velmi malou podobnost s pohybem ve hře!

- mnoho bruslařských technik a cvičení, které se běžně používají, jsou v rozporu s tím, co je charakteristiké pro špičkové bruslaře!

- mnoho hráčů a trenérů se snaží o vertikální pozici trupu, avšak právě nejrychlejší bruslaři jsou výrazně předehnuti!

- v současném pojetí pohybu rozhoduje spíše změna rychlosti, než vysoká intenzita bruslení po celé střídání! 

- v dnešním bruslení mají téměř všichni hráči na velmi vysoké úrovni přímou jízdu, rozhodují spíše rychlé oblouky a náročnější technické pasáže při řetězení bruslařských dovedností!

- důraz ve výuce bruslení se většinou klade na pohyb v jednooporové fázi, pravý opak je však výsledkem zkoumání pohybu hráčů v utkání, právě dvouoporové bruslení je v herním pohybu výrazně zastoupeno (až 40%)!

- hráči se snaží o dlouhý skluz, ale ne o rychlý návrat nízko nad ledem, který je pro tuto dovednost klíčový! 

Přihlásit se můžete ZDE

GAME SKATING TRENDS - 18.10.2015 v Pelhřimově 

(klikněte)

Contacts

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dacice
Czech Republic

Mobile: +420 702 131 647 - Informations

Mobile: +420 775 559 055 - Training