V neděli budou v Telči na campu HTA dunět mantinely!

Thursday, 18 February 2016

Již o tomto víkendu v neděli 21.2.2016 se na novém zimním stadionu v Telči koná další z dovednostních campů projektu Hockey Talent Academy s cílením na střelbu!

steen2 fantasy hockey whats the point man 1

Jednou mi jeden "čestvý šéftrenér" říkal, že největším problémem českého hokeje je, že u nás hráči neumí střílet, prý protože střílejí ze špatný nohy, tak jsem celou dobu přemýšlel, která je podle něj ta špatná. Dle mého názoru jsou obě dobrý a je třeba to hráče od mládí učit.

pyramidO tomto víkendu jsme se zaměříme na výuku střelby a zakončení. Hráčům všech věkových kategorií detailně představíme projekt výuky střelby HTA SNIPER SCORING a ukážeme řadu cvičení z jednotlivých částí výuky střelby. Stejně tak jako v bruslení, nebo vedení kotouče i v tréninku střelby ji v rámci programu rozdělujeme na přesné části, které cíleně trénujeme. Tento postup je dobrý i pro pochopení hráčů, jak mohou pracovat na kterékoli části střelby s cílem zlepšit zakončení. Samozřejmě na cestě k dávání branek v utkání je třeba hned několik kroků - učit techniku střely, přesnost střely, razanci střely, vystřelit pohotově (rychle - po zpracování, dorážení), uvědomit a osvojit  si jednotlivé střelecké prostory, zákonitosti střeleckých úhlů, umět zakončit pod tlakem a samozřejmě překonat brankáře v utkání. Vychovat výborného střelce není dílem náhody, ale soustavná práce na všech částech střelby!  

alexander steenTECHNIQUE SHOOTING

Je důležité učit techniku střelby, ale u všech druhů, je vidět, že nemají správné základy. V klubu je řada hráčů, kteří si osvojili velmi dobře techniku, ale pouze jednoho druhu, kterou většinou používají. Pokud jsme jim cíleně změnili způsob střelby, měli velké problémy a to zejména u střelby backhandem, tečování, dorážení a rychlé střelby bez přípravy. 

 

accuraccy shootingACCURACY SHOOTING

Nejdůležitějšímu parametru střelby je důležité věnovat velkou pozornost, protože bez tohoto parametru nemůže být střela gólová! Hráči trefují dobře pouze některou z částí, kterou mají naučenou. Pokud jsme průběžně měnili místa, měli ve výuce zakončení velké problémy. Všichni hráči trénují přesnost na suchu ze stojícího puku. Je to tak správné? Kdy se dostaneme v utkání ke střelbě ze stojícího puku? Nebylo by efektivnější spojit střelbu s jinou předchozí činností? 

Super skills CharaPOWER SHOOTING

Je třeba si uvědomit, že tento parametr ubírá brankáři čas na zákrok. Hráči s velmi razantní střelou jsou nebezpeční téměř ze všech pozic a úhlů. Díky razanci je řada hráčů velmi nebezpečných i z velké vzdálenosti. V praxi se na tento parametr zapomíná, je třeba tento parametr v trénincích zdůrazňovat a především na něm technicky i kondičně pracovat – svaly předloktí, core, rotátory trupu atd. 

 

Stamkos1QUICKNES SHOOTING

Dalším důležitým parametrem je pohotovost - rychlost střelby, ne ve smyslu razance, ale pohotovosti a rychlé přípravy. Z praxe je patrné, že právě tento prvek výrazně zvyšuje šanci na vstřelení branky. S touto částí se hráči velice málo setkávají v tréninku, a proto jim moc nešla! Všichni střílejí přesně v pomalém pohybu, přidáte parametr rychlost a je po přesnosti... 

 

locationLOCATION SCORING

Každý z hráčů by si měl být vědom svých nejefektivnějších míst pro skórování a měl by je ve hře využívat. Kombinace míst s různými druhy střelby jsou klíčem k úspěchu těch nejlepších střelců. Je třeba si najít čas v tréninku na procvičování skórování s různých pozic a úhlů. Tato část je však spíše nosným prvkem individuální výuky.   

 

scoring under presureSCORING UNDER PRESSURE

Skórování z různých pozic a úhlů pod tlakem v časoprostorovém presu je již konkrétní situací z utkání. Hráč musí být odolný a důrazný v koncovce právě v těchto těžkých podmínkách. Pokud hráče na tyto situace připravujeme v tréninku a je schopen je okamžitě použít v utkání! 

price goals chart insideSCORING IN GAME

Samozřejmě můžeme vše v tréninku dělat výborně, ale v utkání do této dovednosti vstupují ještě další důležité faktory, které jsou jiné než v tréninku a to především psychický faktor. Stojí proti Vám konkrétní protivník, kterého musíte překonat - brankář. Ti nejlepší střelci, umí svou koncovku korigovat v závislosti na stylu chytání brankáře v utkání a umí rozpoznat jeho silné a slabé stránky.  

pyramidJsem přesvědčen, že pouze pečlivá denodenní práce po celou dobu kariéry může dát hráči excelentní dovednost ve střelbě. Je třeba intenzivně pracovat především v senzitivním období hráče a je nutné vytvořit správný základ. K tomu jsou třeba velmi dobří dovednostní trenéři, kteří tuto efektivní metodiku převedou do praxe. Je to oblast ve které jsou asi největší rezervy. Všude kde metodicky působím doporučuji alespoň jeden společný specializovaný střelecký trénink v týdnu s více trenéry, který zasahuje na jednotlivých stanovištích všechny části střelby!  Všech trenérů od jednotlivých kategorií se kterými spolupracuji se ptám – „Co dělají v tréninku pro střelbu?“. Bohužel až na drobné výjimky toho moc není, tréninky se zaměřují spíše obecně, bez tlaku na dovednostní detail a nespecializují se cíleně na jednotlivé dovednosti, natož potom části střelby, což samozřejmě nemůže být efektivní.  

Pokud nechcete chybět, musíte si pospíšit...

 

Přihlásit se můžete ZDE

Contacts

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dacice
Czech Republic

Mobile: +420 702 131 647 - Informations

Mobile: +420 775 559 055 - Training