Tvář projektu Martin Nečas nejrychlejším bruslařem NHL!

Jste překvapeni nebo spíše šokováni? Spíše si přečtěte co Martin bruslení obětoval...Foto: Petr Frýba

Necas NHL TOP SPEEDProjekt Hockey Talent Academy jsem založil z důvodu, aby se žádnému klučinovi nebo holčině nestalo, že i přesto, že to moc chce umět, nikdo "ho" to nenaučí. Chtěl jsem vytvořit místo, kde bude vše pod "jednou střechou" - hráči, trenéři, rodiče, zázemí, možnosti... Pracuji na tom již 14 let a stále nejsem u konce. Vždy jsem snil o projektu který přivede hráče k DRAFTU NHL, když se to stalo poprvé, snil jsem o trénování hráčů NHL i to se mi splnilo a tak "NEJRYCHLEJŠÍ BRUSLAŘ V UTKÁNÍ NHL" a sezóně 2021/2022 nebo přesněji hráč který vyvinul nejvyšší rychlost v utkání NHL díky Martinu Nečasovi, je pro mě trochu šokem... Zvláště když jsou v NHL taková jména jako McDavid, McKinnon, Barzal, Makar, Eichel... i když :-) Před předminulou sezónou jsme s Martinem usilovně pilovali přímou jízdu, aby nebyla limitem jeho skvělého oblouku, který je dán naprosto perfektním citem pro hrany a skluzem v oblouku. Věděl jsem, že oblouk má světový, zbývalo poladit přímou jízdu. Díky tomuto úspěchu jsem se rozhodl přiblížit Martinův příběh, jehož jsem mohl být svědkem, může mnohé inspirovat, neboť velké věci se rodí z těch naprosto obyčejných a malých střípků. Poodhalím alespoň část jeho poctivé a usilovné cesty, kterou moc hráčů či rodičů šanci vidět nemělo, ale může řadě mladých hráčů pomoci na cestě za svým hokejovým snem. Budu přitom čerpat čerpat z historických článků našeho projektu.necas pytlik1500n

 Martin Nečas a projekt Hockey Talent Academy - 14 let spolupráce!

necasm

Pokud se poohlédnu zpět, Martina jsem poprvé vídával na turnajích v Mostě, kde jsme se Ždárem nad Sázavou pravidelně utkávali v bojích o medaile. Byl jedním z hráčů, který mě zaujal natolik, že jsem mu v 9 letech nabídl spolupráci a již v následujícím roce 2009 kdy mu bylo 10 let s námi odcestoval na první "velký" turnaj do kanadského Montrealu. Na turnaji jsme se poprvé střetli se zámořskými týmy, obsadili jsme třetí místo a dokázali m.j. porazit i mladíky legendárního Boston Bruins. Právě tento moment nás všechny "nakopnul" k velmi intenzívní práci a to nejen na ledě, ale i suchu. Vytvořili jsme poměrně početnou partu hráčů, ale i trenérů, kteří dávali spoustu energie do výuk tehdy 6-14 letých dětí s touhou posunout je dovednostně na vyšší úroveň.  

 

OFF ICE LIPOLEC

253601 219330434753484 4709940 nKdyž se zeptáte starších hráčů co je nejvíce v rámci programu HTA posunulo, řeknou Vám většinou dvě věci BRUSLENÍ a TECHNIKA HOLE v rámci OFF- ICE LIPOLEC. Tento intenzívní program na který hodně hráčů i rodičů vzpomíná, jsme nastartovali v roce 2009 a od roku 2010 byl jeho pevnou součástí i Martin Nečas, který nevynechal jedinou. (možná jednu, když měli pouť :-)). Hráči absolvovali denně za každého počasí 4 hodiny výuky (8 hodin za víkend) začínalo se atletikou a končilo se protahováním, nechyběla hra či střelecké stanoviště s brankáři. Intenzívní výukou a jádrem programu bylo vedení kotouče, ale nechybělo ani zpestření v podobě cyklistiky, fotbalu, běhání či ukázek z bojových sportů. Díky videu si na tuto formu přípravy zavzpomínáme, pokud se budete pozorně dívat, na videu odhalíte nejen Martina, ale i řadu dalších hráčů, kteří dnes hrají profesionální hokej nebo uspěli v DRAFTu NHL. Historicky se dívám na tento prvek jako na jeden z klíčových.

DOVEDNOSTNÍ VÝUKY

Vždy jsme se odlišovali od ostatních hokejových projektů tím, že na každou dovednost jsme si našli prostor a věnovali se detailům zvlášť v cíleně zaměřeném campu který netrvá dlouho a je velmi intenzívní a tak je tomu doposud. Věřím tomu, že právě tento koncept posunuje hráče v dílčích dovednostech a poté mohou být komplexní jako je tomu právě u Martina, kde se snoubí bruslení s vedením kotouče, střelbou, kombinačními schopnostmi, defenzívní hrou, ale i herní inteligencí.

                 NECAS           necas111

necas610

Fota Martina Nečase z dovednostních výuk Hockey Talent Academy  

 

Necas„Na cestě vzhůru mi pomáhaly campy v Hockey Talent Academy a HTC Telč, kam jsem dojížděl od 8 let. Byl jsem tam pomalu každý víkend, jezdil jsem na každý turnaj. Jaromír Pytlík to dělá výborně, naučil jsem se tam vlastně všechno, co dneska umím. Bruslení a všechny další dovednosti. Super škola, hlavně do mých 15 let. HTA mě toho hodně naučila a myslím si, že je to nejlepší hokejová škola v Česku.“    

                             

Martin Nečas, Deník Sport 2016, Prospect 2015

 

TESTOVÁNÍ

Martin byl vždy hráčem, který se testování nebál a moc dobře věděl, že právě tento prvek mu dává zpětnou vazbu "Jak na tom je?" Když byla možnost, vždy se testů zúčastnil a i když nebyl průběh ideální, bojoval a nikdy se nevzdal. I v těchto momentech se dokázal vyrovnat s tlakem a zvítězit. Vyhrál testy v letech 2010, 2011 i 2012! Dominoval vždy v obratnostním bruslení a obloucích umocněné dokonalým spojením s vedením kotouče.

 NECIm

 Foto Martina Nečase z Montrealu 2009...

TURNAJE

Pokud bych měl zvolit někoho jehož jméno je podepsáno téměř pod všemi úspěchy projektu, byl by to právě Martin Nečas, který hrál nejen s ročníkem 1999 ale i 1998, 1997. Pro někoho bude možná překvapením, že velice podobně se projevoval ve hře již jako dvanáctiletý. Vyberu jeden turnaj za všechny z něhož existuje záznam. Je z finále turnaje ve Finsku proti Karpat Oulu, můžete se podívat na šikovnost hráče s číslem #5. Právě díky němu bylo pořadí na turnaji: 1. Hockey Talent Academy (CZE/SVK), 2. Kärpät Oulu (FIN), 3. Krylia Sovetov-Dmitrov (RUS), 4. HIFK Helsinky (FIN), 5. Silver Lions (RUS), 6. HC Plzen (CZE), 7. Blues North (FIN), 8. Tappara (FIN), 9. Blues South (FIN), 10. Jokerit White (FIN), 11. North Selects (NOR), 12. Finland Selects 00 (FIN), 13. Blues West (FIN), 14. Spartak St. Petersburg (RUS), 15. Vĺlerenga (NOR), 16. Pacific Jr. Selects (USA), 17. Jokerit Blue (FIN), 18. Forshaga (SWE), 19. Penguins (RUS), 20. IF Lejonet (SWE), 21. Midwest Regional (CAN/USA), 22. Djurgĺrdens IF (SWE), 23. Blues East (FIN), 24. Canadian Blizzard (CAN). I na tomto turnaji byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje a členem v All Stars..

 

MATEŘSKÝ KLUB, RODINA

Je zajímavé, že Martin vyrůstal ve velmi skromných podmínkách mateřského klubu SKLH Žďár nad Sázavou, který ho formoval nejen herně, ale i charakterově. Dostával zde obrovský prostor ve hře a i díky tomu vybrušoval svou hru, která byla lemována řadou zkušeností již v útlém věku. I díky Martinu Nečasovi jsem ve svém rozhodnutí zvolil spolupráci se stejným klubem a měl možnost ho sledovat v kategorii extraligy mladšího dorostu, kde exceloval. Přestupem do Komety Brno získal optimální podmínky pro svůj hokejový růst, které jeho výkonnost ještě více umocnily. Samostatnou kapitolou je pak jeho rodina, takovou zdravou podporu jsem za celou dobu u nikoho v takové míře neviděl. Jsem si vědom, že Martina formovalo mnohem více trenérů a to jak na ledě tak i mimo něj kteří odvedli a odvádějí výbornou práci. 

Martin Nečas přes 1000 hodin tréninku a jeho progres

0245C225 38A8 4F21 94B7 C59D2A109CB2Tato náročná doba v období COVID -19 moc pozitiv pro sport nemá, ale jedno přece jen. “Díky” této divné době jsem s Martinem Nečasem trávil asi nejvíce tréninkového času. Je zajímavé, že co se týče intenzity, tak asi úplně nejvíce v historii naší spolupráce, soutěže byly přerušeny, najednou bylo na vše dost času. Možná se budete divit, ale usilovně jsme pracovali na pohybu, dovednosti kterou Martin vyniká. Je známo, že Martin je výborným bruslařem v obloucích a některé jeho branky v NHL byly i díky tomu doslova dechberoucí. Možná i proto jsme se zaměřili na jinou část a to na přímou jízdu, akceleraci z místa, z pomalého dvouoporového bruslení, explozivitu v rozích, reakci. Velmi intenzivně jsme pracovali nejen na ledě, ale i v rámci OFF-ICE, kde jsme měli možnost využít těch nejmodernějších pomůcek pro zvýšení efektivity bruslení a celkového pohybu. Pravidelné testování potvdilo, že se nám podařilo všechny aspekty výrazně posunout a na jeho hře je to vidět, za to jsem velmi rád. 

"Do Telče k Jardovi se jezdím rád připravovat i teď mezi sezónami NHL, v posledním roce jsme přidali i posilovnu, kde mám k dispozici ty nejnovější věci pro funkční trénink, které mi pomáhají v bruslení a celkově v mé hře na ledě."

Martin Nečas
hráč NHL, český reprezentant

130477718_3971185162909491_3438707296020060058_n.jpgTrénuji plno kluků z nejvyšších soutěží a někteří z nich si myslí, že když k nám přijedou na čtyři dny, uděláme z nich špičkové bruslaře. Je třeba pochopit, že třeba Martin Nečas se k bruslařskému stylu propracovával více jak 14 let a stále nejsme u konce. Martin u nás odtrénoval přes 1000 hodin a pořád jsem si říkal jestli to bude na tu NHL dobrý, no a pak přijde den, kdy si řeknete, je to dobrý a hodně dobrý. Jeho úspěch přinesl do mé práce klid, je pro mě zároveň i motorem který žene mé myšlenky vpřed, posouvá celý náš projekt dále a propojuje ho s nejlepší ligou na světě, za to mu patří velký dík. Jsem si vědom, že Martinovi pomohli a pomáhá spousta lidí, cílem tohoto článku není si přisvojit jeho úspěch, avšak poukázat pouze na část cesty u které jsem měl tu čest být. Vždy jsem se netajil tím, že cílem projektu je pomoci v růstu všem hráčům a proto je stále mým snem vidět nějakého dalšího a dalšího hráče, který využil projektu HTA v nejslavnější lize NHL a tak to asi bude už napořád... 

Pevně věřím, že se to někomu z dalších kluků v nejbližší době povede znovu...

PODPISJP

Martin Nečas při utkání SPEED HOCKEY LEAGUE

necas25

Martin Nečas v NHL, Foto: Petr Frýba

Contacts

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dacice
Czech Republic

Mobile: +420 702 131 647 - Informations

Mobile: +420 775 559 055 - Training